loading...

میلیتاری (Military) |مقالات نظامی

ممکن است یک بار هم که شده، نام تانک Leopard به گوشتان خورده باشد، تانک Leopard 2 همان تانکی است که توسط کمپانی Krauss-Maffei آلمان غربی طراحی و توسعه یافت که این امر ت

آخرین ارسال های انجمن
عادل خوجه بازدید : 2563 چهارشنبه 12 اسفند 1394 نظرات (0)

ممکن است یک بار هم که شده، نام تانک Leopard به گوشتان خورده باشد، تانک Leopard 2 همان تانکی است که توسط کمپانی Krauss-Maffei آلمان غربی طراحی و توسعه یافت که این امر تقریبا در دهه ی 1970 میلادی صورت گرفت. برای اولین بار این تانک در سال 1979 به نمایش همگان در آمد که نشان دهنده ی نسخه ی جدید تر تانک موفق و خوشنام Leopard 1 کشور آلمان بود. تانک Leopard 2، دارای عملکردی خارق العاده و فرا تر از حد تصورات بود، تانکی که هر کشوری را مجذوب به خودش می کرد و فرماندهان نظامی را وادار می کرد تا آن را برای کشورشان بر گزینند. تقریبا حدود 4 هزار دستگاه از تمامی نسخه های تانک لئوپارد ساخته شد که با دارا بودن بیش از 12 اوپراتور و دارنده یکی از پر طرفدار ترین تانک های دنیا به شمار می رود. در جنگ Kosovo برای اولین بار تانک لئوپارد 2 مشاهده گردید که بعد ها نیز توسط چند کشور دیگر در افغانستان به خدمت گرفته شدند.

 

thumb_Leopard_2_prototype-01.jpg  thumb_Leopard_2_prototype-02.jpg

نمونه های اولیه تانک Leopard 2 با طراحی متفاوت. کلا 17 نمونه ای اولیه با برجک و سیستم تعلیق و بدنه ای متفاوت از هم ساخته شدند.

 

در تاریخچه ی ساخت تانک Leopard2 دو نسخه ی بهبود یافته ی معروف وجود دارد که از مدل اصلی به این نسخه ها ارتقاء داده شده اند. اولی Leopard 2A4 که دارای یک برجک کشیده و زاویه دار و برجکی با زره بهبود یافته و دومی نیز Leopard 2A5 که جدیدترین نسخه ی این سری است و برجک اش به زره گوه ای شکل مجهز است و به زره های اضافه شونده مجهز است که دارای بروز رسانی های متعدد و فراوانی است که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت. تمامی مدل ها به سیستم کنترل آتش دیجیتال به همراه مسافت یاب لیزری، یک پایدار کننده ی توپ، مسلسل هم محور با توپ و یک نسخه ی بسیار پیشرفته ی سیستم دید در شب که اولین نسخه های این تانک از مدل Low Light Level TV یا به احتصار LLLTV استفاده می کردند و در بروزرسانی های بعدی این نسخه به مدل های پیشرفته تر ارتقاء یافت. همچنین این تانک ها برایشان قابلیت فراهم گردیده که بتوانند در هنگام راهپیمایی یا حرکت شلیک بکنند.

 

Leopard-2-Austere-Version-C.jpg

تانک لئوپارد 2 نسخه ی ویرانگر- نمونه ی اولیه

 

توسعه

تانک Leopard 1 تقریبا در سال 1965 وارد خدمت گردید. پس از آن کارخانه ی رینمتال آلمان توپ L44 که جدید ترین تکنولوژی توپ سازی آن دوران به شمار می رفت را در کالیبر 120 میلیمتر طراحی کرد که قرار بود در طی یک برنامه ی صلح جویانه با شوروی ها وارد همکاری شود اما این پروژه بعد ها با وارد شدن MBT-70 کنسل شد. تانک MBT-70 یک سوپر تانک بود که توسط آلمان غربی و ایالات متحده ی آمریکا طراحی شده بود و همینطور یک طرح فوق العاده بی نقص که با ساخته شدنش انقلابی به تمام معنا در صنعت تانک سازی در دنیا به شمار می رفت اما به علت کمبود بودجه و همینطور تامین نشدن اعتبار مورد نیاز برای طراحی این تانک، این پروژه در سال 1969 کنسل شد.

 

کمپانی خوش نام کراس مافی در سال 1970 یک پروژه ی ملی میهنی جدیدی را آغاز کرد که در یک سال بعدش موجب ساخته شدن Keiler شد و در اواخر دهه ی شصت میلادی این پروژه بهvergoldeter یا Leopard تغییر نام پیدا کرد. این پروژه در اصل جایگزینی بود برای تانک کنسل شده ی MBT-70 که به علت برخی مشکلات ساختش کنسل شد. پس از گذشت مدت زمانی کوتاه، در سال 1971، این تانک را Leopard 2 نامیدند به دلیل اینکه با نسخه ی پیشین خود یعنی Leopard 1 اشتباه گرفته نشود. تعداد 17 نمونه ی اولیه تقریبا یک سال بعد از شروع پروژه ساخته شد که در آن زمان ماکزیمم یا نهایت وزنشان به 55 تن می رسید.

 

در 11 دسامبر 1974، آلمان برای کشور آمریکا پیامی فرستاد که این کشور می تواند در پروژه ی جدید کراس مافی وارد همکاری شود، بعد از آن آمریکا نیز تعداد 7 نسخه ی اولیه را خریداری کرد و آن ها را مورد بررسی قرار داد. بعد از بررسی کلی جنگ یوم کیپور، یک سری از تانک ها که دارای حفاظت سنگینی بودند، با وجود زره قوی، اما باز هم مورد اصابت قرار گرفتند. 14 دستگاه از نسخه های نمونه ی اولیه به زره سراشیبی سنگین مجهز شدند که تقریبا برجک را بزرگ تر نشان می داد. بعد از اینکه زره به تانک اضافه شد، این تانک در کلاس وزنی 60 تن قرار گرفت. همانطور که گفتم، تعداد 14 نسخه به زره سنگین که سراشیبی نامیده می شد، مجهز شدند، این تانک ها را بعد از افزودن زره مورد بررسی دوباره قرار دادند تا تجربه ی تانک با زره سراشیبی را نیز کسب کنند. برجک تانک جدید بسیار بزرگ تر از نسخه ی سلف خود یعنی Leopard 1 بود، زیرا هم زره به تانک اضافه شده بود و هم اینکه محل ذخیره سازی مهمات نیز به پشت برجک منتقل شد و فضای بیشتری برایش در نظر گرفته شد. تانک Leopard 2 در ابتدا از زره perforated استفاده می کرد، در حالی که در برخی منابع استفاده از زره چابهام عنوان شده که این موضوع اصلا واقعیت ندارد. نمونه ی اولیه ی PT-14 از توپ 120 میلیمتری رینمتال استفاده می کرد که بعد از آن، دو نمونه ی اولیه دیگر ساخته شد که دارای برجک های جدیدی بودند. یکی از آنها که PT-20 نام داشت، از توپ L7A3 انگلیس که دارای کالیبر 105 میلیمتری بود و از سیستم کنترل آتش Hughes استفاده می کرد. نسخه ی دیگر PT-19 نام داشت که از نسخه ی سیستم کنترل آتش مشابه استفاده می کرد اما این نسخه قابلیت این را داشت که با توپ 120 میلمیتری رینمتال مجهز گردد، نسخه ی دیگری که PT-21 نام داشت از سیستم کنترل آتشHughes Krupp Atlas Elektronik که EMES13 نام داشت، استفاده می کرد، البته این سیستم بر روی توپ 120 میلیمتری رینمتال نصب می شد.

 

thumb_Leopard-2-1980.jpg thumb_Leo2-First-Production-02~0.jpg

 

در اواسط دهه ی 70 (1976)، تعداد 19 دستگاه نمونه ی اولیه مونتاژ گردید و به آمریکا فرستاده شد. در کل با تعداد 20 دستگاه نمونه ی اولیه که دارای برجک اختصاصی بودند برای تست زره آماده شدند. نسخه های اولیه تانک Leopard 2AV نامیده می شدند که دو حرف A و V مخفف Austere Version هستند که به معنای نسخه ی مقاوم است. این نسخه ها دارای سیستم های کنترل آتش ساده ای بودند. این تانک ها در اواخر آگوست 1976 به آمریکا رسیدند و آزمایشات میان تانک Leopard 2 و تانک XM1 (تانک XM1 همان نمونه ی اولیه ی M1 Abrams است.) آغاز گردید و محل برگزاری این آزمایشات در زمین آموزشی Aberdeen آمریکا بود که تقریبا مدت زمان کا آزمایشات تا آخر دسامبر 1976 به طول انجامید. بعد از بررسی نتایج بدست آمده از آمزایشات میان این دو تانک، آمریکا به آلمان اعلام کرد که این دو تانک، یعنی Leopard 2 و XM1 در قدرت آتش و همینطور جابجایی و مانور دادن تقریبا با هم قابل مقایسه هستند، اما تانک XM1 از لحاظ حفاظت زرهی نسبت به تانک Leopard 2 برتری دارد.  اما امروزه کاملا قابل لمس و مشاهده است که میزان حفاظت زرهی تانک Leopard 2 در برابر گلوله های دارای خرج گود و گلوله هایKE به مراتب بسیار بسیار قوی تر از تانک M1 Abrams است و این مسئله انکار ناپذیر است. در تانک Leopard 2 بر خلاف M1 آمریکایی از موتور چند گانه سوز توروبو دیزل استفاده می شود که هم قابلیت اعتماد بسیار بالایی دارد و هم اینکه تعمیر و نگه داری اش بسیار آسان تر است. این موتور تقریبا همان قدرت و کارایی را برای تانک فراهم می کند اما در عوض سوخت کمتری نیز مصرف می کند.

 

البته این موتور دارای یک سری اختلالات می باشد اما به حدی نیست که بتوان آنها را مشکل نامید. این گونه موتور ها اجازه می دهند تا به سرعت روشن و یا خاموش شوند و در میدان نبرد این قابلیت برای تانک مشکلی ایجاد نخواهد کرد. تعداد 12 نسخه از نمونه ها با وزن مشابه به هم بودند، بعد از آن کشف شد که این وزن تنها برابر است با وزن برجک بدون هیچ ماژول اضافه شونده ای که تمامی کار ها را بی اعتبار و بدون نتیجه باقی می گذاشت. البته بعد از تست تانک های Leopard 2، تعداد 19 دستگاه تانک به آلمان برای مابقی کار ها و آزمایشات بازگردانده شد که از آن 19 دستگاه، تعداد 7 دستگاه به توپ 120 میلیمتری رینمتال مجهز گردید. پس از اینکه تانکها در آلمان دوباره مورد آزمایش قرار گرفت، کارشناسان متوجه شدند که توپ جدید یعنی 120 میلمتری رینمتال بسیار قدرتمند تر و همینطور پایدار تر است نسبت به نسخه ی L7 105 میلیمتری که روی تانک های آبرامز نصب شده اند و آزمایشات تا مارس سال بعد یعنی 1977 ادامه یافت  و این توپ توسط ناتو نیز پذیرفته شد و بر روی تانکها نیز نصب گردیدند.

 

قبل از شروع کردن دوباره آزمایشات، ایالات متحده تانک XM1 شرکت کرایسلر را به عنوان یک نسخه ی کامل برای ارتش خودش پذیرفت. در ژانویه سال 1977 آلمان نیز تعداد سه نسخه ی اولیه و همینطور 2 برجک دیگر را نیز سفارش داد که در 1978 تحویل داده شد. این تانک ها از لحاظ حفاظت زرهی افزایش یافته بودند و زره جلوی تانک بسیار قوی تر نسبت به قبل شده بود. در سپتامبر 1978 ارتش آلمان تعداد 1800 دستگاه از این تانک را برای خود سفارش داد که قرار شد در سه مرحله تحویل داده شود.  اولین گروه در 25 اکتبر 1979 تحویل داده شد. ارتش هلند نیز آماده بود تا درخواست آمریکایی ها برای خرید M1 Abrams را رد کند، این کار چند دلیل داشت، یکی اینکه قیمت بسیار بالای عملیاتی نگه داشتن این تانک ها و دیگری امتناع آمریکایی ها از فروش تانک های آبرامز با توپ 120 میلیمتری به هلند که این کشور را از خرید تانک های آبرامز منصرف کرد و در عوض تعداد 445 دستگاه تانک Leopard 2 را در مارس 1979 سفارش داد. کشور سویس نیز تعداد 35 دستگاه لئوپارد 2A4 را در 24 آگوست 1983 سفارش داد و سپس در دسامبر 1987 نیز خط تولید 345 دستگاه نمونه ی سفارشی سازی شده را در کشورش تحت لیسانس کراس مافی آلمان برقرار کرد. این تانک در دهه ی 80 از لحاظ صادرات فوق العاده عمل کرد و این نسخه از تانک به یکی از محبوب ترین تانک های دنیا در دهه ی 80 تبدیل شد، البته همه ی اینها به لطف کاهش قیمت این تانک از سوی ارتش این کشور صورت گرفت و در اروپا به کشور های بسیار زیادی صادر گردید. حتی کارخانه های تانک سازی تحت لیسانس آلمان شروع به مونتاژ این تانک محبوب کردند. این تانک به کشور هایی مانند انگلیس، فرانسه و ایتالیا صادر شد اما نسخه ی جدید این تانک د اروپا با نام Global Leopard در حال تولید است.

 

 

تولید و صادرات

در سپتامبر 1977، وزارت دفاع آلمان وارد شروع طرحی شد تا 1800 دستگاه از نسخه های مختلف این تانک تولید کند. این 1800 دستگاه در 5 مرحله تحویل ارتش داده شد. پس از این قرارداد باز هم دوباره شرکت کراس مافی  پیمان کار اصلی بود ولی کمپانی Maschinenbau Kiel نیز با دارا بودن 45 درصد از سهام، پیمان کار ثانویه به شمار می رفت. تحویل تانک ها از سال 1979 آغاز شد و در سال 1982 اولین سری از تانک ها که شامل 380 دستگاه Leopard 2 بود تحویل داده شد. در سری بعدی 209 دستگاه توسط کراس مافی که از شماره 10001 الی 10210 بودند. سری سوم نیز توس شرمت MaK که 171 دستگاه بودند با شماره های 20001 الی  20172 تحویل داده شدند. تانک های جدیدالتحویل دارای سیستم دیداری بهتری بودند، 80 دستگاه آخری با جدید ترین سیستم های دید حرارتی و دید در شب مجهز بودند که بعد ها دیگر مدل های نیز به آنها دسترسی یافتند.

 

Leo2A4-KMW-01.jpg

تانک Leopard 2A4 آلمان

 

اولین مشتری خارجی این تانک کشور هلند بود که 445 دستگاه از این تانک ها را در بین جولای 1981 الی 1986 تحویل گرفت. هلند بعدها تعداد 114 دستگاه از این تانک ها را به استرالیا و 80 دستگاه نیز در سال 2007 به کانادا فروخت. همچنین این کشور 52 دستگاه را به نروژ و 100 دستگاه باقی مانده را نیز به فنلاند فروخت. کشور سوئد نیز 280 دستگاه از مدل های مختلف لئوپارد، 160 دستگاه Leopard 2A4 از آلمان خرید که خودش ارتقاء هایی بر روی آنها انجام داد که به لحاظ ظاهری بیشتر تداعی گر Leopard 2A5 هستند. اسپانیا نیز در اولین خرید تعداد 108 دستگاه مدل 2A4 را خریداری کرد و بعد از آن لایسنس و مجوز تولید 219 دستگاه مدل 2A6 را دریافت کرد که پس از ساخته شدن با مدل های قدیمی جایگزین کند. کشور سوئیس بین سالهای 1987 الی 1993 تعداد 380 دستگاه از این تانک ها را خریداری نمود. بسیاری از کشور های دیگر نیز از مدل های مختلف این تانک استفاده می کنند، مانند لهستان، دانمارک، فنلاند، یونان، ترکیه و شیلی. کشور آلمان نیز خود به عنوان بزرگترین استفاده کننده ی این تانک با دارا بودن 2125 دستگاه در نسخه های مختلف، در دنیا به شمار می رود.

 

Leo2a4_Hohenfels.gif

تانک Leopard 2A4 سری هفتم

 

طراحی

 

 

حفاظت

تانک Leopard 2 از یک زره چند لایه کامپوزیتی برای حفاظت استفاده می کند. تانکهای 2A5 و 2A6 نیز علاوه بر تقویت زره تانک، از یک سری زره های اضافه شونده بر روی برجک، جلوی تانک و اطراف بدنه استفاده می کنند. میزان سطح زره به کار رفته در تانک لئوپارد 2 در برجک مقدار 590 الی 690 RHAe، 600 میلیمتر RHAe در قسمت Glacis جلویی تانک و 920 الی 940 RHAeدر جلوی برجک است که حفاظت تانک را در برابر برتاپه های انرژی جنبشی تامین می کند، البته شایان ذکر است که بیشترین حفاظت زرهی در میان مدل های لئوپارد 2، نسخه ی 2A6 آن است که به سختی می توان به آن آسیب رساند. نسخه های حفاظت شده در برابر مین 2A4M و 2A6M، زره های اضافه شونده ی مقاوم در برابر مین به آنها افزوده می شود که در برابر مین های کنار جاده و بمب ها به اندازه ی زیادی مقاوم است. تمامی نسخه های لئوپارد بعد از 2A6 دارای زره درونی لاله لاله هستند که از خدمه در برابر شلیک های خارج از تانک محافظت می کند. البته باید گفت که نسخه ی 2A6M نیز می تواند با اضافه کردن زره Slat یا  Slat Armor از تانک در برابر راکت های RPG از خود مقاومت نشان دهد.

 

دو گروه از نارنجک انداز های دودزای Wegmann که اندازه شان 76 میلیمتر است، در دو طرف برجک نصب می شوند که به صورت الکترونیکی می توان به آنها دستور شلیک داد که در هر شلیک قادر است تا 4 نارنجک دودزا به بیرون پرتاب کند. این نارنجک انداز ها در اغلب مدل های لئوپارد نصب شده اند، البته هلند از این قائده مستثنی است  و خود نارنجک انداز هایی با طراحی مد نظر خود روی تانک نصب کرده است که هر کدام قادر اند تا 6 نارنجک در هر دو طرف تانک به بیرون پرتاب کنند. سوئیس نیز از سیستم های بهینه سازی شده ی  فرانسوی GALIXاستفاده می کند که نمونه اش را می توان در Leclerc فرانسوی پیدا کرد.

با نصب سیستم NBC، می توان خدمه را در برابر حمله های هسته ای، بیولوژیکی و شیمیایی محافظت کرد. تانکهای لئوپارد 2، اکثرا قریب به اتفاق یک دیگر دارای سیستم حفاظت NBCآلمانی overpressurization هستند که می تواند خدمه را برای مدت زمان زیادی در برابر این گونه حمله ها، نگهداری کند. تانک لئوپارد 2 با سیستم های اتفای حریق مجهز می شوند که 4 کپسول 9 کیلوگرمی Halon درون تانک و در سمت راست کنار جایگاه راننده نصب می شوند. این کپسول ها به دو صورت مورد استفاده قرار می گیرند. اول اینکه می توان با نصب شیلنگ مخصوص مانند سایر کپسول های اتفای حریق از آنها استفاده کرد، دوم اینکه می توان به صورت خودکار پس از تشخیص سیستم تشخیص آتش، فعال شوند و موجب خاموشی آتش گردند. این سیستم ها وقتی که دمای درون اتاقک را 82 درجه ی سانتی گراد یا 180 درجه ی فارنهایت مشاهده کنند، به صورت خودکار فعال می گردند و یا اینکه می توان به صورت دستی و توسط صفحه ی کنترل راننده که جزء مولفه های در اختیار اوست، فعال گردند. یک کپسول اضافی اتفای حریق 2.5 کیلوگرمی نیز در زیر توپ نصب می شود.

 

 

تجهیزات

 

 

Rehinmetall-120mmL44.jpg

توپ 120 میلمیتری L44 رینمتال آلمان نصب شده روی تانک Leopard 2

 

توپ اصلی

توپ اصلی به کار گرفته شده در این تانک، یعنی لئوپارد 2، توپ 120 میلیمتری بدون خان ساخت شرکت رینمتال آلمان است و بر روی آن سیستم کنترل WNA-H22 electro-hidraulic نصب می شود. این توپ در دو نسخه ساخته شده، L44 و L55 که در نسخه های قدیمی از L44 و در نسخه های جدید از L55 استفاده می گردد. نسخه های A1 الی A5 از L44 و نسخه های A6 به بعد از L55 استفاده می کنند. این توپ ها 27 گلوله را در خشاب مخصوص خود در بخش جلوی توپ ذخیره می کنند در بخش جلوی بدنه قرار دارد و در سمت چپ جایگاه راننده قرار می گیرد. همچنین 15 گلوله ی ذخیره نیز در در قسمت چپ برجک نصب می شود که با استفاده از اختیارات زمان جنگ می توان با دستورات مخصوص آنها را از برجک جدا کرد. این کار با استفاده از در های الکترونیکی صورت می پذیرت که گلوله ها در آن ذخیره می شوند. اگر برجک به وسیله ی راکت یا موشکی هدف قرار گرفت و بخش مورد هدف قرار گرفته مکانی است که مهمات در آن ذخیره می شوند، با استفاده از خاصیت blow-off موجود روی صفحه ی کنترل می توان آن را به سمت دیگر هدایت نمود. این توپ دارای استابیلایزر ها یا سیستم های تثبیت ساز بسیار قوی است که توپ را به صورت بهینه ای در جایش تثبیت می کنند و می تواند انواع و اقسام گلوله ها را شلیک کند. گلوله هایی مانند گلوله DM33 APFSDS-T ضد تانک ساخت آلمان که قادر است تا درون 560 میلمیتر زره آلومنیومی در فاصله ی 2 کیلومتری نفوذ کند. دیگری DM12 چند منظوره پرتابه ضد تانک است. برای توپ L55، گلوله های جدید APFSDS-T که به خاطر مزیت بزرگ بودن لوله می توانند با اثر پذیری بیشتری شلیک شوند، گلوله های DM-53 هستند که قادر اند تا در 750 میلمیتر زره RHAe که در فاصله ی 2 کیلومتری قرار گرفته، نفوذ کند.

 

Leopold36~0.jpg

توپ L44 در کنار توپ L55 رینمتال آلمان

 

لوله ی این توپ دارای Bore Evacuator است که برای کاهش حرارت لوله هنگام شلیک برای در امان ماندن از دوربین های حرارتی بسیار موثر است و حرارت لوله را به گونه ای تنظیم می کند که موجب فرسودگی زود هنگام لوله نگردد. لوله های این توپ ها به وسیله ی کروم پوشش داده شده اند یا به اصطلاح کروم اندود شده اند تا طول عمر لوله را افزایش دهند. در انتها لازم به ذکر است که لوله ی توپ می تواند تا +20 درجه به بالا و -9 درجه به پایین جابجایی داشته باشد. رینمتال آلمان به تازگی موشک جدید ضد تانک هدایت لیزری LAHAT (Laser HomingAttack or Laser Homing Anti-Tank) را برای این تانک توسعه داده است که می توان قابلیت خارق العاده ی شلیک در فاصله ی زیاد را به تانک ببخشد و با این موشک ها می توان اهدافی در 6 کیلومتری را مورد هدف قرار داد.

 

 

سلاح ثانویه

تانک لئوپارد 2 با دو مسلسل مجهز می گردد، یکی هم محور با توپ و دیگری روی برجک که برای نابود سازی اهداف پرنده به کار برده می شود. در مدل های آلمانی، دو مسلسل MG 3 که کالیبر 30 (7.62) می باشند، در مدل های هلندی و سنگاپور، دو مسلسل FN MAG کالیبر 30 (7.62) نصب می شود و در مدل های سوئیسی، دو مسلسل MG 87 7.5 میلیمتری روی تانک نصب می شوند. در تانک، 4750 گلوله نیز برای هر دو مسلسل مهمات موجود است.

 

 

800px-Leopard_2A4_Munitionsbunker_Turmhe

محل ذخیره سازی مهمات در تانک Leopard 2A4

 

 

سیستم کنترل آتش

سیستم کنترل آتش استاندارد نصب شده بر روی تانکهای لئوپارد 2، سیستم آلمانی EMES 15 است که قابلیت بزرگنمایی در چند حالت را دارا می باشد و دارای سایت هدف گیری است. سایت هدف گیری دارای یک سیستم یکپارچه ی Nd:YAG (Neodymium Yttrium Aluminium Garnet) است که دارای مسافت یاب و 120 المان مختلف جیوه و تلوراید و کادمیوم می باشد که به اختصار CMT نامیده می شود. سیستم دید حرارتی  Zeissنیز به کامپیوتر سیستم کنترل آتش تانک متصل می باشد. یک دوربین دید تلسکوپی با قابلیت بزرگنمایی 8 برابر FERO-Z18 نیز برای راننده در نظر گرفته شده که می تواند با استفاده از آن جلو را به خوبی مشاهد کند و موانع را تشخیص دهد. فرمانده ی تانک دارای یک پریسکوپ اختصاصی که توسط شرکت رینمتال وZeiss برای تانک طراحی شده و PERI-R 17 A2 نام دارد. این پریسکوپ دارای یک میدان دید پایدار پانارومیک تلسکوپی است که قابلیت مشاهده در روز و شب را دارا می باشد. همچنین این پریسکوپ می تواند اهداف را تشخیص داده و قابلیت دید 360 درجه به اطراف داشته باشد. فرمانده می تواند از این پریسکوپ به عنوان دوربین حرارتی نیز استفاده کند و آنها را درون برجک و بر روی مانیتور مخصوص به خودش مشاهده کند.

 

سیستم کنترل آتش تانک قابلیت این را دارد که 4 مقدار مسافت مختلف در 4 ثانیه را فراهم کند. داده های مسافت یاب به کامپیوتر سیستم کنترل آتش ارسال می شوند و برای در اختیار گرفتن توپچی مورد محاسبه قرار می گیرند. همچنین به دلیل این که مسافت یاب لیزری به صورت یکپارچه در اختیار توپچی و سایت دیدبانی اش قرار دارد، قادر است تا داده های فرآوری شده از مسافت یاب را به صورت مستقیم بخواند. این مسافت یاب می تواند فاصله های کمتر از 10 هزار متر را با دقت خطای 20 متر اندازه گیری کند. این سیستم به تانکهای لئوپارد 2 اجازه می دهد تا اهداف متحرک با فاصله ی 5 کیلومتر را مورد هدف قرار دهند.

 

thumb_PERI-R_17.jpg

سایت دیدبانی تانک Leopard 2

 

thumb_450px-Leopard_2A4_Austrian_sights.

سایت دیدبانی فرمانده ی تانک Leopard 2A4 استرالیایی

 

نیروی محرکه

تانک قدرتمند لئوپارد 2 با موتور MTU MB 873 دیزل نیرومی گیرد و قادر است تا 1500 اسب بخار قدرت فراهم کند که این معادل تولید 1103 کیلووات انرژی است. موتور دیزل نصب شده روی تانک دارای عملکردی 4 زمانه، 47.6 لیتر حجم، 12 سیلندر چندگانه سوز و دارای قابلیت توربو-شارژ است. موتور این تانک خنک شونده با مایع است و همینطور دارای یک بهینه ساز سوخت است که مصرف تانک در هر 100 کیلومتر در جاده را به 300 لیتر و در 100 کیلومتر در مسیر های بیابانی و صحرایی به 500 لیتر می رساند. این تانک از جعبه دنده ی Renk HSWL 354 استفاده می کند که دارای سیستم انتقال قدرت 4 دنده به جلو 2 دنده به عقب است که می تواند به صورت خودکار نیز مورد استفاده قرار گیرد که راننده تعیین می کند در چه میزان مسافتی می تواند از جعبه دنده ی خودکار استفاده شود یا دستی. تانک لئوپارد 2 دارای 4 مخزن سوخت به میزان ظرفیت جایگیری 1160 لیتر در حالت پر می باشد که اجازه می دهد تا تانک با حداکثر برد 500 کیلومتر با یک باک کامل سوخت به هر کجا که می خواد، جابجا شود. سیستم نیروی محرکه تانک این اجازه را به راننده می دهد تا با سرعت 68 کیلومتر در جاده براند که این میزان در مواقع صلح بر اساس قانون به 50 کیلومتر کاهش می یابد. همچنین می تواند با نهایت سرعت 31 کیلومتر به سمت عقب حرکت کند. بسته ی نیروی محرکه ی تانک می تواند در طی 35 دقیقه تعویض گردد و موتور و سیستم انتقال قدرت تانک با یک لایه بسیار قوی از خدمه جا شده تا نتواند در صورت هدف قرار گرفتن به آنها آسیبی وارد کند. بسته ی جدید Euro Power Pack با توان تولید 1600 اسب بخار قدرت به اسم MTU MT883 روی تانک های لئوپارد 2 در حال گذراندن آزمایشات مختلف است که در صورت تایید، روی تانکها نصب خواهند شد.

 

800px-Leopard2_Triebwerk.jpg

موتور MTU  تانک Leopard 2

 

تانک لئوپارد 2 از سیستم تعلیق torsion bar استفاده می کند و از سیستم تعدیل بسیار پیشرفته ای استفاده می کند. چرخ های جاده ی این تانک 7 عدد است که دارای کفشک های پلاستیکی مخصوص می باشند و 4 غلطک تثبیت ساز نیز آنها را کنترل می کنند. دو چرخ تنظیم کننده، یک خورشیدی در عقب و یک چرخ معمولی در جلو نیز شنی ها را در دو طرف کنترل می کنند.  شنی های به کار رفته در لئوپارد از نوع Diehl 570F است با لاستیک های مخصوص پوشانده می شوند که به راحتی قابل تعویض هستند و در کل روی هم رفته 82 قطعه لاستیک مخصوص روی شنی ها نصب می شوند. برای استفاده روی خیابان ها یا سطوح یخ زده، می توان از یک سری لاستیک های مخصوص به تعداد 18 عدد استفاده کرد که می توان در مواقع ضروری از آنها استفاده کرد و زمانی که به آنها نیازی نیست در تانک باقی بمانند. طرفین شنی ها در قسمت بالا با پوشش های مخصوص که Side Skirts محافظت می شوند و در برخی مواقع از نسخه ی زرهی آنها استفاده می شود.

 

این تانک بدون آماده سازی های اولیه می تواند درون آب با عمق 1.2 متر تردد کند، اما در صورتی که قرار است از آبی با عمق بیشتر عبور کند، می تواند درون آب های با عمق 4 متر به وسیله ی Snorkel های مخصوص درون آب تردد کند. همچنین می تواند از شیب بیش از یک متر نیز به راحتی عبور کند. آلمانی ها یک سری بهینه سازی روی تانکهایشان انجام داده اند که نیروی محرکه و قابلیت مانورش را به صورت بسیار زیادی بهبود بخشیده اند که این تانک را در میان دیگر هم نوع های خویش یکی از سریع ترین تانک ها ساخته است.

 

Leo2A4_scan01.jpg

تانک Leopard 2A4 نیروی زمینی آلمان

 

تاریخچه ی نبرد

در اکتبر سال 2003، کانادا تصمیم گرفت تا Leopard C2 هایش را با نسخه های استرایکر Mobile Gun System جایگزین کند. با این وجود هنوز در افغانستان در حال خدمت بودند و همینطور در جریان عملیات چند قسمتی Medusa بود و در طی همین عملیات کانادا فهمین که نیاز به یک تانک به جای نفربر جنگی در افغانستان احساس می کرد، یک تانک میدان نبرد که بتواند نیاز های ارتش را در این کشور برطرف سازد. در دسامبر 2007 تانکهای لئوپارد C2 به قندهار ارسال شدند. اما مشکلی وجود داشت این بود که عمر این تانک ها حدود 30 سال برآورد شدند و تقریبا اواخر دوران عملیاتی بودنشان را سپری می کردند. دولت کانادا تصمیم گرفت تا 20 دستگاه نسخه ی 2A6 و سه دستگاه نسخه ی ریکاوری یا بازیابی را از آلمان برای حضور در افغانستان قرض بگیرد. تقریبا در اواخر آگوست 2007، اولین سری از تانک های لئوپارد وارد محدوده ی Lord Strathcona's Horse ارتش سلطنتی کانادا شدند. در طی یک حجوم در دوم نوامبر 2007، یک دستگاه لئوپارد 2A6 به وسیله ی مین های کنار جاده مورد اصابت قرار گرفت که بدون هیچ گونه تلفاتی همه ی خدمه جان سالم به در بردند. "خدمه ی من درست بر روی یک IED قرار گرفتند و منفجر شدند! اما هیچ اتفاقی برای آنها رخ نداد و در امتحان بسته ی M لئوپارد 2A6 تاریخ ساز شدند." اینها را افسر فرمانده ی تانک کانادایی در طی یک ایمیل به وزارت دفاع آلمان فرستاد. فرمانده ی ستاد کل ارتش کانادا، ژنرال Rick Hillier اعلام کرد که تانک لئوپارد 2 در افغانستان مورد اصابت یک IED قرار گرفت و به جز خدمه تانک کمی خسارت دید، اما به وسیله ی نیروی های خودمان در همانجا تعمیر شد و دوباره مورد استفاده قرار گرفتند. طالبان در طی یک حمله ی غافلگیرانه به برخی از نیرو های کانادایی مجهز به لئوپارد 2 دریافت که این تانک ها بسیار سریع تر از آنچه که فکر می کردند هستند و قدرت مانورشان بسیار بیشتر از دیگر تانک های موجود در افغانستان است.

 

thumb_1_281629~4.jpg

 

در اکتبر سال 2007، دانمارک نیز تعدادی از تانکهای لئوپارد نسخه ی 2A5 اش را برای حفاظت از نیرو هایش به قسمت جنوبی افغانستان ارسال کرد. تانکهای دانمارکی در طی عملیات "Jutland Dragoons Regiment" به همراه یک نفربر M113 و یک خودروی بازیابی زرهی به همراه دیگر تانک های آماده برای عملیات مجهز شدند. نسخه ی دانمارکی تانکهای لئوپارد 2A5 با استتار Barracuda ی سوئدی پوشیده شده بودند که بتواند حرارت را به خود جذب کند و مانع از لو دادن محل تانک شود. بنابراین این تانک با چنین استتاری می توانست به راحتی از مقابل دید دوربین های مادون قرمز پنهان بماند. در بخش راننده یک کمربند ایمنی نیز وجود داشت که در بسته ی حفاظت در مقابل مین لئوپارد های 2A6M کانادایی به آن اضافه شده بود و راننده بر روی یک صندلی به نام "صندلی داینامیک امن" است که راننده ی تانک در سمت راست بدون هیچ گونه نگرانی می تواند روی آن بنشیند. صندلی راننده 6 کمربند ایمنی دارد که او را محکم روی صندلی نگه می دارد، همچنین تدبیراتی اندیشیده شده تا وقتی که تانک روی مین می رود، به راننده کمترین شوک و آسیب را وارد کند.

 

thumb_1_281929~3.jpg

 

در ژانویه 2008، نیرو های ارتش دانمارک، در کنار رود هلمند، به وسیله ی طالبان غافلگیر شدند و در این نبرد تانک های دانمارکی و توپ خانه های ارتش انگلیس آنها را از نقاط مختلفی پوشش می دادند. در 26 فوریه 2008 یک دستگاه لئوپارد 2 دانمارک به وسیله ی مواد منفجره مورد اصابت واقع گردید که یکی از شنی هایش آسیب دید. در این اتفاق هیچ یک از خدمه ی تانک آسیب ندیدند و تانک برای تعمیرات به محل پایگاهش بازگشت. اولین خسارتی که برای تانکهای لئوپارد مرگ و میر بر جای گذاشت در 25 جولای 2008 بود. یک دستگاه Leopard 2A5دانمارک در حوزه ی رود هلمند به وسیله ی بمب های کنار جاده ای مورد اصابت قرار گرفت. تانک بعد از اصابت به میزان 200 متر به حرکتش ادامه داد، پس از آن 3 خدمه ای که درون برجک بودند، از تانک خارج شدند اما راننده روی صندلی درون جایگاهش نشسته بود. پزشک های حاضر در صحنه سعی کردند تا راننده را نجات دهند اما جراحات وارد شده به حدی بود که راننده پس از
آن ماجرا جان خود را از دست داد. این تانک نیز به پایگاه 
FOB Attal و پس از آن به FOB Armadillo  منتقل شد تا با نمونه ی دیگری جایگزین شود. در یک درگیری دیگر همین تانکها با افراد طالبان رودرو شدند و تانک به وسیله ی IED ها مورد اصابت قرار گرفت اما هیچ یک از خدمه مجروح نشدند. در 7 دسامبر 2008، تانکهای Leopard 2 برای پشتیبانی از نیرو های ائتلاف نزدیک به 31 گلوله در طی عملیات Operation Red Dagger شلیک کردند تا بتوانند شهر Nad Ali District را باز ستانند. بر اساس گزارش های وزارت دفاع انگلیس، تانکهای Leopard 2A5 ارتش دانمارک از چالاکی و قدرت مانور فوق العاده بالایی بر خوردار هستند و در طی این عملیات های پشتیبانی توانسته اند بار ها و بارها برای ارتش این کشور افتخار آفرین باشند، به خاطر اینکه در اکثر مبارزه ها سربلند میدان بوده اند. البته هم اکنون نیز تانکهای Leopard 2 دانمارک بر اساس گزارشات در سال 2013 هنوز در افعانستان باقی مانده اند و در حال پشتیبانی نیرو های انگلیسی و واحد های عملیاتی NATO هستند.

 

 

نسخه های مختلف تانک Leopard 2

 

thumb_735px-Leo2Br80~0.jpg

نمونه ی اولیه تانک Leopard 2

 

تانک Leopard 2

تانک اصلی و پایه ی Leopard 2، گاهی اوقات A0 نیز نامیده می شود و از همه ی نسخه های این سری متفاوت تر و قدیمی تر است و در اصل اولین مدل این خانواده می باشد که توسط کارخانه ساخته شده است. این تانک از اکتبر 1979 تا مارس 1982 در خط تولید کارخانه برای آلمان و دیگر کشور ها تولید شده که در کل 380 دستگاه از آن ساخته شد. 209 دستگاه توسط کراس مافی و 171 دستگاه دیگر نیز توسط MaK تولید شدند. تجهیزات و امکاناتی مانند سیستم هیدرولیک الکترونیکی WNA-H22، یک دستگاه کامپیوتر کنترل آتش، مسافت یاب لیزری، سنسور های تشخیص سرعت باد، یک تلسکوپ چند منظوره ی EMES-15، یک پریسکوپ پانارومیک PERI R17، یک برج دیدبانی FERO Z18، بر روی برجک نیز مجموعه سیستم های کنترلی متصل به کامپیوتر تانک که RPP 1-8.200 نامیده می شوند قرار دارد و یک دستگاه تقویت نور PZB 200 برای مشاهده ی دید حرارتی از اطراف روی تانک نصب می شود. دو شاسی نیز در این تانک برای تردد و جابجایی بدون دردسر روی تانک سوار شده اند.

 

thumb_leo2_140mm_color.jpg thumb_leo2_140mm_color-2.jpg

تانک Leopard 2 با توپ 140 میلیمتری

 

تانک Leopard 2A1

در این نسخه  یک سری تغییرات جزئی به تانک اضافه شدند و همینطور نصب سایت دیدبانی مخصوص برای توپچی که بر روی سری دوم 450 دستگاه تانکهای Leopard 2 که آنها را A1نامیدند، روی 248 دستگاه بعدی کراس مافی با شماره شاسی 10211 الی 10458 و 202 دستگاه بعدی توسط MaK با شماره شاسی های 20173 الی 20347 نصب شدند. تحویل مدل های 2A1 در مارس 1982 آغاز و در نوامبر 1983 خاتمه یافت. دو نسخه ی قابل توجهی که در برابر راکت های ضد زره مقاوم شدند و در تانکهایی همچون M1 Abrams نیز دیده شدند، در این تانکها ایجاد شد. سری سوم شامل 300 دستگاه تانک Leopard 2 که 165 دستگاه توسط کراس مافی به شماره شاسی های 10459 الی 10623 و 135 دستگاه توسط MaK به شماره شاسی های 20375 الی 20509 ساخته شدند. نسخه های 2A1 که در سری سوم تحویل داده شدند در بین نوامبر 1983 الی نوامبر 1984 ساخته شدند که شامل یک سری تغییرات که در نسخه های بعدی بهبود یافتند، شد.

 

800px-Leopard_2A4_-_Turm.jpg

تانک Leopard 2 با اسنورکل (برای عبور از آب با عمق زیاد)

 

تانک Leopard 2A2

تانکهای اصلاح شده که در سری اول ساختشان برای تحویل به 3 دسته تقسیم شدند. در این نسخه یک سری بروز رسانی ایجاد شد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. مدرنیزاسیون ها به تدریح با نسخه های اصلی سایت های دیدبانی PZB 200 و سامانه های دید حرارتی EMES 15 در اولین سری برای تانک قابل استفاده بودند. نسخه ی جدید تر بروزرسانی تانک شامل نصب یک دهانه ی بزرگ تر برای انتقال سوخت از خارج بدنه به داخل مخزن که سوختگیری برای تانک را راحت می کرد، نصب یک سری تجهیزات اضافی روی پریسکوپ و همینطور نصب یک سیستم حفاظت NBC (هسته ای، بیولوژیکی، شیمیایی) که بر روی دسته ی دوم تانک ها قابل استفاده بود.  در دسته ی سوم تانک با یک سری کابل جدید طویل تر که با حالت قبلی فرق داشت تجهیز گردید.  برنامه ی آغاز ساخت تانکها از 1984 آغاز و در 1987 خاتمه یافت. البته این تانک در دسته های چهارم و پنجم نیز ساخته شد که دارای یک سری تغییرات دیگر شدند که یکی از آنها حذف سنسور تشخیص باد برای سیستم کنترل آتش بود.

 

Leo2A3.gif

تانک Leopard 2A3

 

تانک Leopard 2A3

در چهارمین دسته از تحویل 300 دستگاه تانک، کمپانی کراس مافی 165 تانک به شماره شاسی 10624 الی 10788 و کمپانی MaK 135 تانک به شماره شاسی 20510 الی 20644 در بین سالهای 1984 الی 1985 ساخته شدند. تغییرات اصلی این تانک شامل یک مجموعه ی رادیویی اضافه شونده ی SEM80/90 (البته این دستگاه بر روی یک سری از تانکهای Leopard 1 نیز نصب شدند) و دریچه های بارگذاری برای زمانی که ورقه ی نصب شده آسیب دیده است. با وجود این تغییرات جزئی اما این تانک به اسم Leopard 2A3 شناخته شده است.

 

 

تانک Leopard 2A4

پرطرفدار ترین نسخه ی تانکهای سری Leopard 2، تانک Leopard 2A4 است که دارای یک سری تغییرات اختصاصی و بروز رسانی ها برای این تانک شامل سیستم خودکار توقف آتش، سیستم کنترل آتش دیجیتالی که قادر است نوع جدید مهمات را نیز شلیک کند و یک برجک بهبود یافته با روکشی از تیتانیوم و زره تنگستن که حفاظت برجک را بیشتر از نسخه های قبلی کرده بود.

 

تانک Leopard 2A4 در 8 دسته بین سالهای 1985 الی 1992 ساخته شد. تمامی نسخه های قدیمی نیز به تانک Leopard 2A4 استاندارد ارتقاء یافتند. تا سال 1994، آلمان حدود 2125 دستگاه تانک Leopard 2A4 را مدیریت می کرد (تعداد 695 دستگاه تانک جدیدالساخت و مابقی نسخه های قدیمی ارتقاء یافته) در حالی که هلند تعداد 445 دستگاه تانک Leopard 2داشت. نسخه های 2A4 جدید توانستند تحت لیسانس در سوئیس با نام Panzer 87 یا Pz 87 تولید شوند. نسخه های ساخته شده در سوئیس دارای یک مسلسل Mg 87، تجهیزات ارتباطی مدرن و سیستم حفاظت NBC بهبود یافته بودند که در کل سوئیس 380 دستگاه تانک Pz 87 (Leopard 2A4) در حال خدمت را استفاده می کرد.

 

در سال 2000 میلادی، آلمان و هلند پس از پایان جنگ سرد دریافتند که به تانک هایشان نیازی ندارند، به همین دلیل آنها را به NATO و هم پیمانانشان در گوشه و کنار جهان فروختند. یکی از این کشور ها استرالیا بود که تعداد 114 دستگاه تانک دریافت کرد، کانادا 107 دستگاه، شیلی 140 دستگاه، دانمارک 51 دستگاه، فنلاند 139 دستگاه، یونان 183 دستگاه، نروژ 52 دستگاه، لهستان 128 دستگاه، پرتغال 37 دستگاه، سنگاپور 96 دستگاه، اسپانیا 108 دستگاه، سوئد 160 دستگاه و در آخر ترکیه با 354 دستگاه از خریداران تانک Leopard 2A4 در دنیا به شمار می روند.

 

232503-Berserker.jpg

تانک Leopard 2A4

 

تانک Pz 87WE طرحی از سوی کشور سوئیس بود که موجب بروز رسانی این تانکها و ارتقاء Pz 87 ها می شد. این بروزرسانی ها شامل بهبود حفاظت زرهی تانک با افزودن بسته ی اضافه شونده ی 2A6M که برای حفاظت در مقابل مین به کار می رفت، زره ضخیم تر بروی بخش جلویی تانک و همینطور یک بسته ی حفاظت زرهی ساخت سوئیس که به برجک اضافه می شد و شامل آلیاژ تیتانیوم برای حفاظت بیشتر از برجک به کار می رفت. روی برجک نیز از لحاظ حفاظت بهبود یافته بود و نارنجک انداز ها که برای اختفای تانک به کار می رفتند به صورت دوباره طراحی شدند. در نسخه ی جدید تر کارایی ها و قابلیت های تانک دارای کیفیت مناسبی شدند و قابلیت هایش برای شرکت در میدان نبرد نیز بیشتر شده بود؛ مانند چرخش الکترونیکی برجک همانند Leopard 2A5، دید عقب تانک برای راننده، یک مسلسل مستقل برای بارگذار، سیستم ارتقاء یافته ی مدیریت و فرماندهی میدان نبرد، سیستم کنترل آتش ارتقاء یافته Carl Zeiss-Gmbh PERI-R17A2 و در آخر یک مسلسل خودکار کالیبر 50 Mg 64 که بر روی برجک تانک نصب می شود از جمله ارتقاء هایی بود که سوئیس در این طرح ارائه داد. تانک Pz 87-140 نیز یک نسخه ی آزمایشی سوئیسی بود که بر روی تانک Pz 87 توپ 140 میلیمتری با زره اضافه شونده نصب می شد که برخی از ویژگی های این تانک روی نسخه های بعدی اعمال شد.

 

تانک Leopard 2A4 CHL، یک نسخه ی بروز رسانی شده  از طرف کشور شیلی است که در سال 2007 در این کشور صورت گرفت. این ارتقاء شامل سیستم های الکترونیکی جدید، ساید دیدبانی و سیستم اطلاع رسانی جدید که قابلیت شبکه شدن با دیگر تانک های Leopard 2A4 وجود دارد و از این سیستم نیز می توان برای Leopard 2A6 نیز استفاده کرد، سیستم تعلیق جدید و همینطور ارتقاء توپ این تانک به نسخه ی L55 که در Leopard 2A6 وجود دارد، ارتقاء دیگر اضافه کردن مسلسل خودکار به جایگاه فرمانده و توپچی است که بر روی دریچه های مخصوص به خودشان نصب می شوند، این توپ ها MG 3 و HK GMG هستند. تانک Leopard 2A4 CHL زره بخش بالای برجک را به صورت بهینه ای بهبود بخشیده و می تواند درون نبرد ها با دیگر تانک های حاضر در میدان نبرد و همینطور با تانک فرمانده به صورت مستقیم در ارتباط باشد.

 

thumb_polish_leopard_2a4_06_of_12.jpg thumb_polish_leopard_2a4_05_of_12.jpg

 

تانک Leopard 2A4M CAN نیز یک بروزرسانی از سوی کانادایی ها برای این تانک است که توسط متخصصین ارتش سلطنتی هلند صورت گرفت. تانک Leopard 2A4M CANبه صورت بهینه ای برای حضور در میدان های نبرد افغانستان برورسانی شده که بر اساس دیگر تانک های لئوپارد دارای یک سری ویژگی های مخصوص به خود می باشد. اولین تحویل تانکهای بروز رسانی شده در اکتبر 2010 بود که تعداد 20 دستگاه تحویل داده شدند که فقط 5 دستگاه از آنها تا پایان سال 2010 وارد افغانستان شدند و تا پایان سال 2011 که عملیات به طول انجامید، باقی ماندند. کانادایی ها تصمیم گرفتند تا در طی یک برنامه ای توپ را مورد دستکاری قرار دهند، به همین منظور تصمیم داشتند تا طول لوله را بیشتر کنند، طول لوله های L44 را به L55 تغییر دهند تا بهینه سازی جنگ افزاری روی تانک های Leopard 2 ی انجام دهند. اما تجربه ی کانادا در جنگ افغانستان نشان داد که لوله ی طویل تر مناسب چنین درگیری هایی نیست، مخصوصا اینکه نبرد در کوهستان ها باشد. البته کانادایی ها یک سری تدابیر حفاظتی برای تانک هایشان اندیشیدند، از جمله  اقدامات به کار گرفته شده توسط کانادایی ها اضافه کردن زره قفسه ای به تانک بود که برای جلوگیری از نفوذ راکت های RPG بسیار مناسب بودند. در طی این بروز رسانی ها، کانادا تصمیم گرفت تا زره های مخصوصی همانند نسخه ی 2A7+ به تانکهایش اضافه کند، اما شکل برجک را تغییر نداد و همانند پیکره بندی تانکهای نسخه ی 2A4 باقی مانندند. همانطور که در پیش گفته شد، کانادا 42 دستگاه تانک Leopard 2A4 از هلند خریداری کرد که بتواند نیاز های زرهی ارتشش را برطرف سازد، اما با این وجود ارتقاء تانک های خریداری شده به نسخه ی 2A4M هنوز نا معلوم است و خبری از آن توسط کانادا منتشر نشده است. البته باید گفت که کانادا 18 دستگاه از این تانک ها را به خودرو های مهندسی تبدیل کرد و تعداد 15 دستگاه Leopard 2A4 دیگر از آلمان به عنوان تانک های لجستیک در میدان نبرد برای ارتشش خریداری نمود. در فوریه 2011 کانادا از سوئیس تعداد 12 دستگاه تانک Leopard 2A4 یا Pz 87 خریداری کرد تا آنها را به خودرو های بازیابی زرهی یا پشتیبانی زرهی تبدیل کند.

 

thumb_800px-Leopard_2A4_Austrian.jpg

تانک Leopard 2A4 استرالیایی

 

 

 

normal_leopard_2ng_l1.jpg

تانک لئوپارد NG ترکیه

 

تانک Leopard 2NG (تانک نسل آینده) توسط کشور ترکیه ارتقاء و بروزرسانی شد و توسط Aselsan این ارتقاء به تانک افزوده شد. ویژگی هایی همچون زره ماژولار کامپوزیتی، سیستم های اپتیکی ارتقاء یافته، ارتقاء مسلسل های روی برجک و افزودن سیستم کنترل آتش جدید که از سال 1995 تا 2011 در حال خدمت بودند و با ورود تانک Altay جایگزین این تانک ها شدند. این بروز رسانی از طرف ارتش ترکیه نبود، اما ممکن است یک سری تغییرات برای مدرنیزاسیون های تانک های Leopard 2A4 ترکیه ای باشند. توپ قدیمی L44 و متعلقاتش در تانک باقی مانده اند اما وزنش به 65 تن افزایش یافته است. بر اساس اخبار منتشر شده از منابع ترکیه ای، کشور فنلاند علاقه مند شده است تا این بروز رسانی ترکیه را برای تانک های Leopard 2A4 اش سفارش دهد.

 

800px-Leopard_2_A5_der_Bundeswehr~0.jpg

تانک Leopard 2A5 ارتش آلمان

 

تانک Leopard 2A5

تانک Leopard 2A5 با شمایلی متمایز از دیگر نسخه های Leopard 2 در حالی با عرصه ی وجود نهاد که آلمان تانک های Leopard 2A4 قدیمی اش را مدیریت می کرد. این تانک دارای برجکی کاملا متفاوت با دیگر نسخه ها است، یک زره گوه ای شکل (V شکل) به جلوی برجک اضافه شده که زیبایی خاصی به این تانک می بخشد. البته دیگر نقاط تانک نیز دستخوش تغییر و تحولات نیز گشته اند . مانند افزوده شدن زره به بخش جلویی تانک و همینطور تقویت دیگر نواحی به لحاظ مقاومت زرهی برای مقابله با گلوله های انرژی جنبشی که از توان نفوذ آنها به داخل تانک بکاهد. توپ موجود در این تانک نیز دوباره طراحی شد تا بتواند با زره جدید همخوانی داشته باشد. البته در این تانک بروز رسانی های دیگری در زمینه ی زرهی وجود دارد که قصد بررسی تک تک آنها را در این مطلب نداریم. داخل تانک نیز با زره های لایه لایه مخصوص پوشیده شده تا از خدمه در برابر گلوله ها و موشک های شلیک شده به سمت تانک محافظت کند. پوشش های کناری و جلوی تانک با انواع جدید تر و مقاوم تر تعویض شده اند. سایت دیدبانی فرمانده تغییر مکان داده و به محلی جدید تر منتقل شده که درست در کنار دریچه اش قرار گرفته و می تواند از طریق همان سایت دیدبانی، دید حرارتی نیز داشته باشد. سایت دیدبانی توپچی نیز در مکانی بر خلاف محل قبلی اش قرار گرفته و به کنار دریچه ی مخصوص به خودش منتقل شده است. برای راننده نیز دریچه ی مشاهده ای متفاوت با قبلی تعبیه شده است. کنترل برجک تماما الکترونیکی است و اطمینان پذیری و اعتماد پذیری بیشتر برای امنیت خدمه به ارمغان آورده است. توپ جدید L55 نصب شده بر روی تانک و همینطور سیستم کنترل توپ، کارایی و قدرت آتش توپ را دو چندان کرده به گونه ای که قادر است تا گلوله های DM-33 APFSDS را شلیک کند. تانک Leopard 2A5 از سال 1998 تا کنون توسط آلمان در حال خدمت است.

 

thumb_Leo2A5-KMW-01.jpg

تانک Leopard 2A5

thumb_Stridsvagn122-02.jpg

تانک Stry-122 سوئدی

 

تانک Leopard 2S ساخت ارتش سوئد نسخه ای از تانک Leopard 2A5 است که تقریبا طراحی های پایه و اصلی 2A5 را دارد و در سوئد با نام Stry-122 شناخته می شود. این تانک راLeopard 2 بهبود یافته نیز می نامند که ویژگی هایی همچون زره ارتقاء یافته روی برجک و جلوی بدنه، سیستم فرماندهی بهبود یافته و سیستم کنترل آتش جدید که روی این نسخه از تانک نصب شده اند. این تانک از سیستم نارنجک انداز دودزای GALIX فرانسه استفاده می کند که با نسخه ی اصلی اش متفاوت است. نحوه ی ذخیره سازی مهمات نیز تغییر کرده و دریچه های تعبیه شده برای خدمه ضخیم تر شده اند. نسخه ی B این تانک سوئدی با یک زره ماژولار کامپوزیتی پوشیده می شود که حفاظت 360 درجه را از اطرف برای تانک به ارمغان می آورد که می تواند در برابر RPG ها و مین ها و بمب های کنار جاده ای از خود مقاومت نشان دهد. البته Leopard 2A5 DK نیز نسخه ای از همین تانک Leopard 2A5 است که به تانک Leopard 2A6شابهت دارد و در برخی از مولفه ها با هم یکسان هستند و توسط ارتش دانمارک مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

1_281829~3.jpg

تانک Leopard 2A6

 

تانک Leopard 2A6

نسخه ی افسانه ای شرکت کراس مافی آلمان، تانک Leopard 2A6 است که دارای جدید ترین توپ 120 میلمیتری L55 رینمتال آلمان است. تمامی نیرو های ضد خرابکرای، ضد ضورش و ضد بهران آلمان که نیاز مند واکنش سریع و قدرتمند هستند، به این تانک مجهز اند. کاندار در طی جنگ افغانستان تعداد 20 دستگاه از این تانک ها را از هلند خرید که در سال 2007 تحویل ارتش کانادا داده شد و توانست به حد غیر قابل تصوری در پشتیبانی از نیرو های انگلیسی خوش بدرخشد.  کشور پرتغال نیز از ارتش هلند در همان سال، یعنی 2007 تعداد 37 دستگاه تانک لئوپاردLeopard 2A6 خرید که در سال 2008 تحویل این کشور داده شدند. در ژانویه 2014، فنلاند 100 دستگاه تانک Leopard 2A6 به همراه شبیه ساز هایش سفارش داده که توسط هلند 10 سال گارانتی شده اند. این تانک ها قرار است طی سالهای 2015 الی 2019 تحویل ارتش فنلاند داده شوند.

 

تانک Leopard 2A6M نسخه از از تانک 2A6 است که بخش تحتانی تانک شامل شاسی و سیستم تعلیق در مقابل مین ها و بمب های کنار جاده ای محافظت شده است. همچنین برای حفاظت از جان خدمه این قسمت دارای زره قوی تری می باشد. کانادا در سال 2007 تعداد 20 دستگاه Leopard 2A6 را از آلمان به صورت قرض در اختیار گرفت تا بتواند آنها را در جنگ افغانستان در عوض تانکهای قدیمی Leopard 2A4 اش به کار ببرد و بعد ها آنها را از آلمان خریداری کرد. لازم به ذکر است که این تانک ها درای برجک تمام الکترونیک می باشند.

 

thumb_1_281229~14.jpg  thumb_1_28929~2.jpeg  thumb_1_28629~2.jpeg

Leopard 2A6M Can کانادایی

 

تانک های Leopard 2A6M CAN نسخه های بهبود یافته ی کانادایی 2A6M هستند. یک سری تغییرات اساسی شامل افزوده شدن جعبه ی سیا به عقب برجک، افزوده شدن یک واحد تهویه هوای قدرتمند برای راحتی هرچه تمام تر خدمه ی تانک که در مناطق گرم و یا سرد بتواند هوای داخل برجک را معتدل نگه دارد و در انتها افزوده شدن زره های قفسه ای برای محفاظت در برابر راکت های RPG به تانک اضافه شده است. تعداد 20 دستگاه از این تانک ها به لحاظ افزایش قدرت و همینطور افزایش میزان حفاظت برای خدمت در جنوب افغانستان توسط آلمان برای کانادا به صورت اختصاصی ارتقاء یافت. این تانک ها از مسلسل های MG 3 آلمانی استفاده می کردند، اما این تانک ها به FN MAG های دانمارکی برای حفاظت مجهز شدند. دستگاه تهویه هوا در این سری قرار بود نصب شود اما به دلایلی قابلیت نصب ها آنها وجود نداشت، بنابر این در عوض جلیقه های خنک کننده برای خدمه و برجک تمام الکترونیکی برای این تانک در نظر گرفته شد، همینطور سیستم های هیدرولیک نصب شده روی تانک به نسخه های جدید تری به روز شدند. تانک های آلمانی در خدمت کانادا هم اکنون در حال سرویس هستند و ممکن است در آینده دوباره ارتقاء داده شوند. هم اکنون تانک های Leopard 2 کاندایی در حال خدمت در افغانستان به واحد تهویه هوا مجهز شدند و با استتار مخصوص سوئدی که با استفاده از سولار، حرارت تانک را تا 50 درصد کاهش می دهند و موجب می شوند تا در دوربین های مادون قرمز و حرارتی این تانک به سختی تشخیص داده شود.

 

 

thumb_Leopard2HEL-01.jpg

تانک Leopard 2HEL یونان

 

thumb_800px-Hellenic_Army_-_LEO2A6HEL_-_

تانک Leopard 2 HEL یونان در خیابان های این کشور

 

تانک Leopard 2 Hel نیز نسخه ای از تانک Leopard 2A6 به شمار می رود. این تانک توسط ارتش یونان در سال 2003 سفارش داده شد. در انتهای نام تانک، Hel مخفف واژه ی Hellenicاست که یک کلمه ی یونانی است. تعداد 170 دستگاه تانک در بین سالهای 2006 الی 2009 تحویل ارتش یونان داده شدند. در کل، از مجموع Leopard 2Hel های یونان، تعداد 140 دستگاه از آنها توسط کارخانه ی یونانی ELBO ساخته شدند که اولین سری آنها در سال 2006 ساخته شدند.

تانک Leopard 2E نسخه ای از تانک Leopard 2A6 به حساب می آید. این تانک از لحاظ زرهی قدرتمند تر است و در طی پروژه ای در بین کارخانه ی متعلق به وزارت دفاع اسپانیا و آلمان تولید شد. توسعه ی این تانک و نظریه ای ساختش در سال 1995 آغاز شد و در همان سال وزارت دفاع هر دو کشور در طی قراردادی تصمیم گرفتند تا تعداد 104 دستگاه از Leopard 2A4 از آلمان به اسپانیا واگذار شود. با این وجود، قراداد تا سال 2016 تمدید شد و بعد از آن تانکها به ارتش اسپانیا تحویل داده می شوند. این تانک ها از 24 ژانویه 2006 کار ساختشان آغاز شده است و قرار بر این شد تا در طی 10 سال مقدار 15 میلیون یورو به آلمان بابت خرید تانک ها پرداخت شوند. اسپانیا در سال 1998 تصمیم گرفت تا قردادی با آلمان ببندد تا در طی آن 219 دستگاه Leopard 2E خط تولیدشان در اسپانیا راه اندازی شود و تعداد 16 دستگاه نیز خودروی بازیابی زرهی Leopard 2ER بوفالو و 4 دستگاه تانک آموزشی وارد کشور شوند. اسپانیا Santa Bárbara Sistemas را به عنوان رایط خود در این قرارداد انتخاب کرد، بر اساس این پروژه مقرر شد تا خودرو های پشتیانی لجستیک، دوره های آموزشی متعدد برای خدمه و مهندسین و راننده ها، شبیه ساز برجک، بارگذاری و فرماندهی، هدف گیری دقیق و دیگر موارد که در قراداد همگی ذکر شدند. اولین سری از این تانک ها در سال 2004 تحویل داده شدند و تا سال 2008 تکمیل شدند.

 

thumb_800px-Leopardo_2E__zaragoza_1~0.jp  thumb_Leo2A6E-2.jpg

 

Leopard 2E اسپانیا

 

 

Leopard2A7-UrbOps.jpg

 

تانک Leopard 2 PSO

تانک Leopard 2 PSO یا پشتیبان صلح به صورت اختصاصی برای نبرد های شهری طراحی شدند که برای پشتیبانی و حمایت از ماموریت های صلح طلبانه به صورت اختصاصی ویژگی ها و قابلیت هایش تغییر یافت. بنابراین توضیحات، تانک Leopard PSO با یک سری زره های واکنشگر بیشتر از حد معمول که در تمامی طرف های تانک پوشیده می شوند، یک جایگاه اسحله ی حفاظتی ثانویه، قابلیت های شناسایی بهبود یافته، یک تیغه ی بولوزر برای تخریب (برای مانور دهی در خیابان های شهری که با انواع تهدیدات همراه است) یک جنگ افزار غیر کشنده، قابلیت مشاهده ی نزدیک، قابلیت جستجو ی اهداف و یک سری ویژگی های بهبود یافته ی دیگر که این تانک را از همه لحاظ برای عملیات شهری مناسب می کند. این ویژگی ها و بروز رسانی هایی که روی این تانک نصب شده اند هیچ گونه شباهتی با کیت اختصاصی TUSK که برای تانک M1A2 SEP آمریکایی صادر شده است، ندارد.

 

thumb_Leo2pso-02.jpg

تانک Leopard PSO

 

 

 

Leopard2A72BKMW.png

 

برای رفتن به مطلب Leopard 2A7 روی تصویر بالا کلیک کنید.

 

 

 

مطالب مرتبط:

LEOPARD 2 NG .......... تانکی برای نسل آینده

لئوپارد های کانادایی در افغانستان

 

 

منابع:

http://www.fprado.co...orsite/leo2.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2

 

 

منبع اصلی : http://www.military.ir/forums/topic/28725-%D8%AA%D8%A7%D9%86%DA%A9-%D8%A7%D9%81%D8%B3%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A7%DB%8C-leopard-2-%D8%B4%D8%A7%D9%85%D9%84-%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D9%86%D8%B3%D8%AE%D9%87-%D9%87%D8%A7/#entry419368

برچسب ها تانک , لئوپارد ,
مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
وبگاه میلیتاری یکی از جامع ترین وب سایت های حوزه نظامی در ایران می باشد. این وبگاه کار رسمی خود را از شهریور ماه سال 92 آغاز کرد. همواره هدف و تلاش این وبگاه خدمت به حوزه نظامی کشور عزیزمان ایران بوده و وابسته به هیچ جناح و گروه خاصی نیست. از شما دعوت می شود با پیوستن به این وبگاه برای ما دلگرمی بزرگی باشید.
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 583
  • کل نظرات : 20
  • افراد آنلاین : 6
  • تعداد اعضا : 137
  • آی پی امروز : 152
  • آی پی دیروز : 238
  • بازدید امروز : 461
  • باردید دیروز : 1,358
  • گوگل امروز : 3
  • گوگل دیروز : 21
  • بازدید هفته : 4,027
  • بازدید ماه : 37,169
  • بازدید سال : 176,297
  • بازدید کلی : 5,119,286