loading...

میلیتاری (Military) |مقالات نظامی

زمان وقوع : 827 تا 902 میلادی مکان : سیسیل نتیجه : فتح سیسیل به دست اغلبیان متخاصمین امپراتوری بیزانس امارت اغل

آخرین ارسال های انجمن
عادل خوجه بازدید : 1767 چهارشنبه 18 شهریور 1394 نظرات (0)

زمان وقوع : 827 تا 902 میلادی

مکان : سیسیل

نتیجه : فتح سیسیل به دست اغلبیان

متخاصمین

امپراتوری بیزانس

امارت اغلبی افریقیه

فرماندهان

بالاتا

گیوستیانیو پارتیسیپازیو

تئودوتوس ( کشته شد )

آلکسیوس موسله

کنستانتین کونتومیتس

 

ائوفمیوس ( سردار جداشده بیزانسی که از اغلبیان کمک خواست )

اسد بن فرات

محمد بن ابولجواری

اصبغ بن وکیل

ابوفهر محمد بن عبدالله

فضل بن یعقوب

ابوالاغلب ابراهیم

ابوالاغلب عباس بن فضل

خفاجه بن سفیان

سواده بن خفاجه

ابوالعباس عبدالله دوم

ابراهیم دوم

استعداد رزمی

؟

؟

تلفات

؟

؟

 

فتح جزیره سیسیل به دست مسلمین  از سال 827 میلادی شروع شد و تا سال 902 ، سال سقوط آخرین دژ مهم بیزانسیان در جزیره ، تائورمینا  ، به طول انجامید . استحکامات منزوی شده ای در سواحل جزیره باقی ماند ، اما حکومت مسلمانان تا قرن یازدهم و تصرف جزیره این بار به دست نورمن ها برقرار بود .

هر چند سیسیل از اواسط قرن هفتم میلادی گاه و بیگاه از سوی مسلمانان مورد حمله قرار می گرفت ، این حملات کنترل بیزانس بر جزیره را تهدید نمی کردند . ستاره بخت امرای اغلبی افریقیه در سال 827 و زمانی برآمد که ائوفمیوس ، فرمانده ناوگان مستقر در جزیره بر امپراتوری بیزانس شورید . ائوفمیوس که از وفاداران به امپراتوری شکست خورده و از جزیره بیرون رانده شده بود ، از اغلبیان کمک خواست . اغلبیان که این را فرصتی برای گسترش قلمرو ، تسلط بیشتر بر نیروهای نظامی و کم کردن انتقادات عالمان دینی در مورد مساله جهاد می دانستند نیروهایشان را برای کمک به ائوفمیوس اعزام کردند .

 

File:Sicily map.svg

نقشه توپوگرافیک سیسیل

 

با ورود نیروهای عرب به جزیره ، ائوفمیوس به حاشیه رانده شد . حمله اولیه به پایتخت جزیره ، سیراکوز ، شکست خورد ، اما مسلمانان توانستند ضد حمله های بعدی بیزانسیان را تاب آورند و جاپای خود را در برخی استحکامات جزیره نگه دارند . با کمک تدارکات و نیروهای تازه نفس رسیده از افریقیه و آندلس ، نیروهای مسلمان توانستند شهر پالرمو را تصرف کنند و آن را به عنوان پایتخت بخش تحت تسلطشان در جزیره انتخاب کردند .

دولت بیزانس برای کمک به ساکنان بومی جزیره چند بار نیروهای کمکی فرستاد ، اما به دلیل درگیری های مرزی با خلافت عباسی در مناطق شرقی امپراتوری و نیروهای عرب ساکن در جزیره کرت در دریای اژه ، نیروی کافی برای بیرون راندن قوای اغلبی از سیسیل در دسترس نبود . در سه دهه بعدی حملات مسلمین به سایر مناطق سیسیل شدت گرفت . استحکامات انا در مرکز جزیره تکیه گاه اصلی بیزانسیان در مقابله با یورش های اغلبی بود ، اما این دژ نیز در سال 859 سقوط کرد . با سقوط انا فشار بر مناطق شرقی جزیره بیشتر شد و سیراکوز پس از محاصره ای طولانی در سال 878 به دست مسلمین افتاد . برخی از دژهای بیزانسی در شمال شرقی جزیره برای چند دهه دیگر هم باقی ماندند و تا قرن 11 میلادی نیز تلاش هایی برای بازپس گیری جزیره رخ داد ، اما تسلط مسلمانان بر جزیره چندان به چالش کشیده نشد .  سقوط آخرین دژ بزرگ بیزانسی ، تائورمینا ، در سال 902 ، در تاریخ به عنوان کامل شدن فتح اسلامی سیسیل در نظر گرفته می شود .

سیسیل در دوره حکمرانی مسلمین به منطقه ای مرفه تبدیل شد و اندک اندک خود را از افریقیه جدا کرد و به امارتی نیمه مستقل تغییر شکل یافت . جمعیت مسلمان جزیره فتح نورمنی  دهه 1060 را از سر گذراند ،  تحت حکومت شاهان نورمن همچنان ثروت و رفاه خود را حفظ کرد و یک ترکیب فرهنگی منحصر به فرد در سیسیل متولد شد . اما با شکست شورش مسلمانان در دهه 1220 ، آنان به شهر لوسرا در خاک اصلی ایتالیا تبعید شدند .

 

 

پیش زمینه

سیسیل در دوران امپراتوری روم جزیره ای مرفه و بی سر و صدا بود . تنها در قرن پنجم میلادی و با حمله واندال ها از شمال آفریقا دچار دردسر شد . در سال 535 جزیره به کنترل امپراتوری بیزانس درآمد و طی جنگ گوتیک قرن پنجم توسط اوستروگوتها مورد حمله قرار گرفت ، اما پس از مدت کوتاهی آرامش به جزیره بازگشت .

جزیره بودن سیسیل به موقعیت دفاعی اش کمک می کرد و همین مساله باعث شد از غارت گری قبایل لمبارد طی حملاتشان به ایتالیای بیزانسی در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم میلادی در امان بماند و رشد زندگی شهری و پیشرفت دستگاه اداری خود را حفظ کند .

با پدیدار شدن خطر فزاینده فتوحات رو به گسترش اسلامی دوران آرامش جزیره به سر رسید . سیسیل که سرزمینی حاصل خیز بود و موقعیت جغرافیایی استراتژیکی داشت ( وسط دریای مدیترانه قرار گرفته بود )  برای هر امپراتوری شرقی از لحاظ تجاری و نظامی وسوسه انگیز بود .  حکمرانان شمال آفریقا نیز آن را دروازه ورود به ایتالیا و دریای آدریاتیک می دیدند .

به همین سبب سیسیل به سرعت به هدفی برای مهاجمان مسلمان تبدیل شد . تنها چند سال پس از تشکیل نیروی دریایی مسلمین و در سال 652 سیسیل برای اولین بار مورد حمله قرار گرفت . با شروع حملات عرب های مسلمان به شمال آفریقا ، سیسیل به پایگاه دریایی مهمی برای بیزانسیان بدل شد و طی سال های 661 تا 668 محل اقامت دربار امپراتور کنستانس دوم بود .

طی فرمانی که در سال 690 صادر شد ، حکمران سیسیل به مقام حکومت بر بقایای حکومت بیزانسی در جنوب خاک اصلی ایتالیا نیز گماشته شد . حملات مسلمانان به جزیره طی قرن هشتم میلادی نیز ادامه یافت اما تا زمان فتح کامل شمال آفریقا و ورود به اسپانیا سیسیل در معرض تهدید جدی نبود . عبدالرحمان فهری ، حاکم عباسی افریقیه ، نخستین کسی بود که برای فتح جزیره برنامه ریزی منظم انجام داد و طی سال های 752 و 753 میلادی برای فتح سیسیل و ساردینیا کوشش هایی صورت گرفت . اما شورش بربرهای تحت حکومت عباسیان این طرح ها را ناکام گذاشت .

در سال 799 ، ابراهیم بن اغلب ، بنیان گذار سلسله اغلبی ، توانست با کسب تایید خلیفه عباسی ، هارون الرشید ، خود را به عنوان حکمران خودمختار افریقیه به رسمیت بشناساند و بدین ترتیب جایگاه دولت اغلبی به عنوان قدرتی بزرگ در شمال آفریقا و به مرکزیت تونس امروزی تحکیم شد . در سال 805 ابراهیم با فرماندار بیزانسی سیسیل پیمان صلحی ده ساله بست . این پیمان توسط پسر و جانشین ابراهیم ، عبدالله اول ، در سال 813 تمدید شد . طی این دوره اغلبیان درگیر رقابتی شدید با ادریسیان در غرب بودند و توان حمله ای جدی به سیسیل را نداشتند .  در عوض ، تجارت و بازرگانی گسترده ای با سیسیل برقرار بود و تاجران عرب حضور گسترده ای در جزیره داشتند .

 

قلمرو اغلبیان در اوج وسعت 

منبع : http://wars-and-history.mihanblog.com/post/1219

مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
وبگاه میلیتاری یکی از جامع ترین وب سایت های حوزه نظامی در ایران می باشد. این وبگاه کار رسمی خود را از شهریور ماه سال 92 آغاز کرد. همواره هدف و تلاش این وبگاه خدمت به حوزه نظامی کشور عزیزمان ایران بوده و وابسته به هیچ جناح و گروه خاصی نیست. از شما دعوت می شود با پیوستن به این وبگاه برای ما دلگرمی بزرگی باشید.
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 583
  • کل نظرات : 19
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 137
  • آی پی امروز : 187
  • آی پی دیروز : 269
  • بازدید امروز : 310
  • باردید دیروز : 588
  • گوگل امروز : 66
  • گوگل دیروز : 113
  • بازدید هفته : 4,185
  • بازدید ماه : 1,950
  • بازدید سال : 229,964
  • بازدید کلی : 4,918,930