مقدمه - در 17 می سال 2006 میلادی ایالت متحده ناو هواپیما بر،موسوم به یو اس اس اوریسکانی (USS Oriskany) خودش را بعد از چند دهه فعالیت در سواحل فلوریدا غرق و به بزرگترین صخره مصنوعی جهان تبدیل کرد.
این مقاله حاوی 41 عکس مرتبط با ناو هواپیمابر یو اس اس Oriskany است که به بررسی کامل این ناو هواپیما از مراحل ساخت و سازش ، حضورش در جنگ ویتنام و سرنوشت نهاییش که تبدیل شدن به یکی از بزرگترین صخره ها و پناه گاه های مصنوعی موجودات دریایی است میپردازد.
شروع به کار
Oriskany همانطور که در تصویر مشاهده می میکنید،در سال 1944 در شرکت کشتی سازی نیویورک مراحل ساختش آغاز شد و در نهایت در سپتامبر 1950 به نیروی دریایی تحویل داده شد.طی این سال ها چندین بار مورد بازبینی و ارتقا گرفته شد تا در نهایت در دهه 50 به صورت رسمی به آب انداخته و تحویل نیروی دریایی شد.
جنگ کره و ویتنام
محدودهه عملیاتی این ناو هواپیما بر به طور عمده در اقیانوس آرام بود،با آغاز نبرد کره یوس اس اس اوریسکانی به آسیا منتقل شد و در جنگ کره شرکت داشت و به پاس خدماتش 2 ستاره گرفت همچنین پس از جنگ کره ،اوریسکانی در جنگ ویتنام نیز مشارکت داشت و به خاطر عملیات هایش 4 ستاره از سوی نیروی دریایی به این ناو هواپیما بر تعلق گرفت، در سال 1957 این ناو مورد اورهال اساسی قرار گرفت ،از این تعمیرات و بروز رسانی اساسی میشود به اتصال عرشه پرواز زاویه در این ناو هواپیما برنام برد،بروز رسانی های دیگری که میشود اشاره کرد مانند تغییر آسانسور قدیمی و منسوخ ناو با نمونه های جدید برای انتقال هواپیما از قسمت ها زیرین به عرشه ناواست یا اضافه کردن مجنیق قدرتمندتر وجدیدتر برای پرتاپ هواپیما با سرعت بیشتر،تغییر عرشه ی چوبی ناو هواپیما بر با قالب آلومینیومی که نسبت به عرشه چوبی مزیت ها بسیار داشت.
از دهم می تا ششم دسامبر 1965، ناو اوریسکانی بیش از 12000 سورتی پرواز برعلیه ویتنام شمالی انجام داد، که این حملات تقریبا برابر با 10000 هزار تن مهمات بود.
آتش سوزی مرگبار
در سال 1966 ناو اوریسکانی با فاجعه بزرگی مواجه شد،که این فاجعه بزرگ عبارت بود از آتش گرفتن عرشه ناو هواپیما بر و انفجار مهیب ناو اوریسکانی ، براثر شعله ورشدن آتش بر روی عرشه ی ناو هواپیما بر و درنهایت سرایت شعله های آتش به عرشه زیرین ناو باعث منفجر شدن مهمات ذخیره شده جنگنده های ناو شد که این آتش سوزی وحشتناک منجر کشته شدن 44 نفر شد که بسیاری از کشته ها کهنه خلبانان جنگ ویتنام بودند ،علت این حادثه اشتباه انسانی اعلام شد البته خطایی انسانی تنها یکی از هزاران اشتباه دیگری بود که منجر به این فاجعه بزرگ شد ، پس از مدت کوتاهی در بازسازی بعد از فاجعه اکتبر 1966 ،اوریسکانی دوباره به ماموریت خود یعنی شرکت در جنگ ویتنام برگشت و به انجام ماموریت های خویش ادامه داد.
تصادفات
ناو هواپیما بر oriskany در تمام دوره عملیات های آبی خود سهم عادلانه ای برای حوادث هواپیما های خود قائل شده بود،یکی از این حوادث عبارت بود از کشته شدن ستوان ماک کین درطول ماموریت بمباران خویش بر فراز ویتنام شمالی بود،جنگنده ستوان مک کین عبارت بود از یک جنگنده a-4 اسکای هواک نیروی دریایی آمریکا.
جنگ سرد
در طور جنگ سردی که بین ابرقدرت های بعد از جنگ جهانی دوم یعنی بین شوروی و آمریکا آغاز شد،این ناو هوپیما بر نیز به مانند دیگر یگان های دریایی آمریکا نقش خود را در این جنگ ایفا می کرد،برای مثال ،جنگنده های این ناو هواپیما بر برای رهیابی هواپیماهای شناسایی شوروی بیش از حد معمول به هواپیماهای شناسایی روسی برای اسکورت و خارج کار کردن از محدوده ی ناو هواپیما بر نزدیک می شدند.
همانطور که تصویر بالا مشاهده میکنید ،یک جنگنده F- 8J این ناو هواپیما بر اقدام به اسکورت هواپیما شناسایی روسیه B Tu 95 معروف به خرس پرنده در تاریخ 25 می 1974 کرده است ،در این تصویر ناوهواپیما بر اوریسکانی نیز در میان ابرها به وضوح دیده میشود.
اوریسکانی ممکن است بسیار قدرتمند بوده باشد ولی در مقایسه با برخی از همتایان جوان خود همانند ناو هواپیما بر USS Enterprise سمت راست تصویر بالا و در سمت چپ تصویر ،ناو هواپیما بر USS Coral Sea و در کنارش ناو هواپیما بر یو اس اس هنکاک (هر دوی این دو ناو یعنی هنکاک و کورال در حال حاضر اوراق شدند و دیگر وجود خارجی ندارند) قرار داد، نمی توان گفت بزرگتر بوده است.
هر دو ناو اوریسکانی و هنکاک دارای یک نوع پلفترم از لحاظ ساختاری بودند ولی حاشه باند ناو هواپیما بر هنکناک بزرگتر از اوریسکانی بوده است،این تصویر در چهارم ژوئیه 1974 گرفته شده است،ناوهواپیما بر هنکانک در سال 1976 برای اوراق شدن فروخته شد،ور حال حاضر به نظر نمیرسد چیزی از تصویری که ما در حال مشاهده آن به عنوان ناو هنکاک هستیم وجود داشته باشد.
آماده شدن برای غرق شدن
ناو هواپیما اوریسکانی نیز به مانند خیلی از اسلاف خویش پس از 26 سال خدمت برای نیروی دریایی آمریکا در سال 1976 از خدمت خارج و در نهایت در سال 1995 برای اوراق شدن به فروش رسید،ولی در سال 1997 به علت عدم پیشرفت در اوراق کردنش به پنساکولا فلوریدا منتقل شد، تا درپایان از این ناو هواپیما بر غول آسا برای ساخت بزرگترین صخره مصنوعی جهان و محلی امن برای موجودات دریایی استفاده شود.
سفر نهایی
یک ماه بعد از منتقل شدن اوریسکانی به پنساکولا فلوریدا در تاریخ 17 می 2006 یک تیم تخریب با کارگذاری 500 پوند ( معادل 225 تن) مواد انفجاری C-4 در بخش های مختلف ناو اقدام به منفجر کردن اوریسکانی کردند،تنها پس از 37 دقیقه انفجار، این ناو عظیم غرق و به یکی از بزرگترین صخره ها مصنوعی جهان تبدیل شد، تا همانطور که در سطح دریا یکی از بزرگترین ها بود در زیر دریا نیز جزو بزرگترین ها باشد.
پس از غرق شدن ،اوریسکانی در عمق 45 متری استراحتگاه خود جای گرفت،اما پس از طوفانی موسوم به گوستاو 4 متر نیز بر عمق جایگاهش افزوده گشت، اوریسکانی پس از غرق شدن نیز در دسترس غواصانی بود که منظور تفریح از آن بازدید می کردند ، توسط تایمز لندن محلق غرق شدن اوریسکانی یکی از ده محل دیدنی برای غواصی در جهان معرفی شد.
در تاریخ 6 جولای سال 2007 در اقدامی کم سابقه پرسنل متخصص کلاس کوین ،به طور داوطلبانه به کمک افسر خود موسوم به سرگرد شان فلپس در عرشه ناو غرق شده اوریسکانی اقدام به نام نویسی کرد ،این اولین بار در تاریخ بود که برای یک ناو غرق شده اقدام به نام نویسی جهت خدمت در ناو غرق شده می کرند ،و این ناو اوریسکانی بود برای اولین بار خدمه ای نیز پس از غرق شدن خود داشت.
دوسال بعد ازغرق اوریسکانی در خلیج مکزیک ،این ناو در سطوح خود مملو از پوشش گیاهی بود و به راستی لفب بزرگترین صخره مصنوعی جهان برازنده این ناو هست.هرساله توریست های زیادی به ایالت فلوریدا آمریکا جهت بازدید از این ناو تاریخی و از دالان ها و آشیانه های شگفت انگیزش می آیند.
گرداورنده عادل خدرخوجه
منابع :
http://navysite.de/cruisebooks/cv34-70/223.htm
Olsen, Erik (19 August 2008). "Out of Commission Above Water, but Not Below It". The New York Times.
Williams, Carol J. (May 10, 2006). "Carrier Will Sink to Serve". Los Angeles Times (Tribune Company). Retrieved September 21, 2014.
Jordan, Corey C. (2001). "Panthers Prevail". A Frozen Hell... The Air War Over Korea.
US Military Aviation - Images US Navy late 40s-50s
"The on-board drama of the fire that racked 'Oriskany' - A Carrier's Agony — Hell Afloat". Retrieved 18 May 2012.
Over the Beach, by Zalin Grant, pages 101–103
http://navysite.de/cruisebooks/cv34-70/016.htm
http://navysite.de/cruisebooks/cv34-70/222.htm
Gonavy.jp, Carrier Air Wing 19
Inflated values automatically calculated.
United States General Accounting Office (1981-04-20). "Update of the Issues Concerning the Proposed Reactivation of the Iowa class battleships and the Aircraft Carrier Oriskany" (PDF). United States General Accounting Office. pp. 3–18. Retrieved 2005-05-25.
Japanese plan to buy U.S. carrier
[1][dead link]
Barnette, Michael C. (2008). Florida's Shipwrecks. Arcadia Publishing. ISBN 978-0-7385-5413-6.
"Oriskany's Shift Endangers Pensacola Scuba Divers". FirstCoastNews.com. Associated Press. 2008-11-11. Retrieved 2009-02-23.
"Warship now a home for fish: U.S.S. Oriskany, The Great Carrier Reef, is largest vessel ever sunk to make a reef | WcP Blog". Worldculturepictorial.com. 2008-09-05. Retrieved 2012-08-15.
Ecott, Tim (2007-03-03). "World's best wreck diving". The Times (London). Retrieved 2009-11-09.
Diving the U.S.S. Oriskany